Ankaragücü’nün Çevre Dostu Forması
25 Temmuz 2022Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği
29 Temmuz 2022ÇED Kapsamdışı Nedir? Projenin ÇED Kapsamdışı olarak değerlendirilebilmesi için planlanan projenin, 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 listesinde belirtilen faaliyetler kapsamında yer alması ve yine aynı listede belirtilen kapasitelerin altında yer alması gerekmektedir.
Bir Örnek ile ÇED Kapsamdışı Nedir?
Örnek olarak açıklamak gerekirse, bir Güneş Enerji Santrali (GES) düşünelim. Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Ek-2 Listesi Madde 45’te, belirtilen minimum sınır değer “Proje alanı 2 hektar ve üzerinde veya kurulu gücü 1 MWe ve üzerinde olan güneş enerji santralleri (çatı ve cephe sistemleri hariç)” ifadesi ile 2 hektar alan ve üzeri, 1 MWe ve üzeri olarak belirlenmiştir.
Kurulu güç ve Alan Sınır değerleri birbirinden “veya” ile ayrıldığından projenizin herhangi bir şarta bağlı olması durumunda Ek-2 Listesi kapsamında değerlendirilecek ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması gerekecektir. Proje Tanıtım Dosyası kapsamında yapılacak iş ve işlemler ile ilgili olarak bilgiler “Proje Tanıtım Dosyası nedir?“ başlıklı yazımızda tüm detayları ile açıklanmıştır.
ÇED Kapsamdışı Nedir? ÇED Kapsam Görüşü Nereden Alınır?
ÇED Kapsamdışı Nedir? ÇED Kapsamı Dışında değerlendirilebilmesi için hem proje alanının 2 hektardan düşük hem de kurulu gücün 1 MWe değerinin altında olması gerekmektedir. Çatı ve Cephe sistemleri ise ÇED Yönetmeliği’nden Muaf durumda yer almaktadır.
Kapsamdışı görüşünü alabilmek için projenin yer aldığı ilde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından istenen bilgileri içeren özet bir rapor hazırlanması gerekmektedir. Bu rapor içerisinde prosese ait bilgiler, alana ait koordinatlar, yatırımcı tarafından verilen 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bağlı yönetmeliklere uyulacağını içeren taahhütname yer almaktadır.
Bu bilgiler ile hazırlanan dosya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne üst yazı ile sunulduktan sonra, Çevrimiçi ÇED Yönetim Sistemi (e-ÇED)’ne giriş için referans kodu ve erişim numarası alınmalıdır.
Hazırlanan ilk dosya referans kodu ve erişim numarası ile Çevrimiçi ÇED Yönetim Sistemi (e-ÇED) üzerinden tekrar sunularak karar aşaması geçilmektedir.
Burada unutulmaması ve dikkat edilmesi gereken nokta, aynı yatırımcı firma tarafından, yan yana parseller üzerinde, aynı türden proje planlanması durumunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından toplam kapasitenin dikkate alınacağı hususudur.
Bir Başka Örnek
Örnek olarak aynı yatırımcı tarafından yana yana durumda bulunan iki parsel üzerinde planlanan Güneş Enerji Santralini (GES) ele alalım;
1 numaralı parselde 1,2 hektar alan ve 0,6 MWe kapasiteli GES,
2 numaralı parselde 0,8 hektar alan ve 0,4 MWe kapasiteli GES planlanıyor olsun. İlgili husus dikkate alındığında projenin toplam kapasitesi 2 hektar ve 1 MWe olacağından projemiz Ek-2 Listesi kapsamında yer alacak ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması gerekecektir. ÇED Kapsamdışı Nedir? diye sorduğumuzda, aşağıdaki örnekte de görülebileceği üzere, ÇED Yönetmeliği Ek-2 Listesi ile belirtilen sınır değerlerin altında kalan projeler ile EK-2 Listesinde hiç yer almayan projeler için verilen ÇED görüşü olduğunu anlamaktayız.
ÇED Görüşü Neden Önemlidir?
ÇED Kapsamdışı Nedir? ÇED kapsamdışı görüş süreçlerinin hızlı ve etkin bir tamamlanması özellikle imar izninin kısaltılması teşvik, hibe gibi yatırımcı lehine desteklere daha çabuk ulaşılması, faaliyetin bir an evvel hayata geçirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Bu sebeple her ne kadar kapsamdışı görüşü alınması için ÇED Raporu / Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması aşamasında olduğu gibi bir yeterlik şartı aranmasa da, ÇED Yeterlik Belgesi sahibi bir firma tarafından dosyanın hazırlanması ve sürecin yürütülmesi daha da iyi olacaktır.
ÇED muafiyet görüşü alındıktan sonra, başvuru aşamasında belirtilen kapasitenin üzerine çıkılmasının planlanması durumunda ya da yeni faaliyet konularının eklenmesi durumunda görüşün yenilenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Tusay Mühendislik Bu İşin Neresinde?
TUSAY Mühendislik olarak 10 yılı aşkın deneyimli personellerimiz, çözüm ortaklarımız ile yönetmelik kapsamına giren ve yönetmelik kapsamı dışında yer alan her proje için kapasitesine ve türüne göre istenen raporların tamamına ait süreçlerin yürütülmesinde görev almaktayız.
ÇED Kapsamdışı Nedir? diye sorduğumuzda alabileceğiniz yanıtlar bu yazımızda derlenmiştir.
TUSAY Mühendislik, yetkin kadrosu ile Proje Tanıtım Dosyası, ÇED Raporu konusunda hizmet vermektedir. ÇED Raporunu kim hazırlar? gibi daha fazla sorularınız olması durumunda bizi arayabilirsiniz. Diğer iletişim kanallarımız için tıklayınız. |