Enerji Yatırımlarında ÇED Süreçleri
3 Aralık 2022Proje İlerleme Raporu Örneği (Formatı)
14 Ocak 2023Lisanssız Elektrik Üretimi için, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 29 yıllığına irtifak hakkı verecek. Listede 41 İl, 1.101 Parsel yer alıyor. İçeriğin detayları yazımızda…
Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından “Lisanssız Elektrik Üretimi İçin Verilecek Hazine Arazileri” tam listesi yayınlandı. Hazine arazilerinin elektrik üretimi için 29 yıllığına verilmesi kararı bu şekilde netleşmiş oldu.
Bilindiği gibi kendi elektriğini üretmek isteyenler için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat KURUM, ”Hazine arazileri ‘kendi elektriğini rüzgâr ve güneşten üretmek isteyenlere verilecek. Bunun için 41 ilde ihaleye çıkıldı. Projeyle 20 bin MW’lik (Megavat) lisanssız elektrik üretimi hedefleniyor” açıklaması ile konuyu kamuoyuna duyurmuştu.
Bu açıklamadan sonra detayları beklenen konu ile ilgili olarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden yayınlanan ilan ile detaylar ortaya kondu.
Yayınlanan ilanda 41 ilde toplamda bin yüz bir (1.101) adet alanın ayrı ayrı ada parsel bilgileri ile parsel alanları ve uygun görülen yüzölçümleri belirtildi. Belirtilen bilgilere göre toplamda 174.255.087,88 m2 yüzölçümü, 163.974.279,63 m2 uygun görülen yüzölçümü kullanılarak elektrik üretimi için hazine arazileri kullanımı sağlanacak.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde (https://www.milliemlak.gov.tr/) Lisanssız Yenilenebilir Enerji Yatırımları İrtifak Hakkı İlanları sekmesinde ihaleye çıkanlar olarak belirtilen alanda konu ile ilgili detaylar paylaşılmış olup, bin yüz bir alana ait ayrı ayrı ihale giriş bedelleri, ihale tarihleri, ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bilgiler bu sayfada ayrıca detaylandırılmıştır.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü internet sitesinde; “Listede belirtilen taşınmazlar üzerinde 412 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliği kapsamında yenilebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretimi yapılması amacıyla yirmi dokuz (29) yıla kadar bağımsız ve sürekli nitelikte olmayan irtifak hakkı ihalesi çıkılmak üzere İl Valiliklerine (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) Bakanlığımızca (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) talimat verilmiş ve İl Müdürlüklerince ihale hazırlıkları tamamlanan taşınmazlar 2023 yılı Ocak ayı içerisinde irtifak hakkı ihalesine çıkarılacak olup ihale tarihi belli olan taşınmazlar https://www.milliemlak.gov.tr/ internet adresinde Lisanssız Yenilenebilir Enerji Yatırımları İrtifak Hakkı İşlemleri kısmında yayınlanacaktır.
Bu liste bilgilendirme amaçlı olup irtifak hakkı ihalesine ilişkin taşınmaz bilgileri, ihale bedeli ve diğer hususlara yukarıda belirtilen internet adresinde Lisanssız Yenilenebilir Enerji Yatırımları İrtifak Hakkı İşlemleri kısmından ulaşılabilecektir” ifadelerine yer verildi.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde ayrıca Lisanssız Yenilenebilir Enerji Yatırımları İrtifak Hakkına Hazırlanan Hazine Arazileri başlığı altında toplamda elliyedi (57) adet alanın bilgileri de paylaşıldı.
Kimler Başvurabilecek;
Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Lisanssız Yenilenebilir Enerji Yatırımlarını Hazine Taşınmazları ile Destekliyoruz” konulu bildiri afişinde;
Mesken ve aydınlatma abone grubu hariç
-Kamu ve Özel Hizmetler Sektörü
-Sanayi Sektörü
– Tarımsal Faaliyetler başlıkları altında başvuru yapabilecektir.
Bedel ve Süre Ne Kadar Olacak;
Rayiç Bedelin %1’i üzerinden ihalede oluşacak bedel ve 29 Yıla kadar süre
Başvuru Yerleri Nereler;
Yine aynı bildiri afişinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri, Kaymakamlıklar (Emlak Müdürlükleri, Milli Emlak Müdürlükleri ve Milli Emlak Şeflikleri)’a başvuruların yapılabileceği ifade edilmiştir. İşte yayımlanan liste;
Bilindiği üzere lisanssız elektrik üretimi yatırımlarında en çok karşılaşılan çıkmazlardan birisi bölgede bulunan trafoda bağlantı kapasitesinin olup olmadığıdır. Eğer trafo kapasitesinde boşluk var ise ikinci çıkmaz, yatırımın belirlenen alanda optimum koşullarda gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğidir. Bu kapsamda, planlanan yatırım için yürütülecek olan ÇED süreçlerinde arazinin niteliği, konumu, projenin kapasitesi gibi çevresel faktörlerin değerlendirilmekte bu süreç içerisinde bir çok kurumdan yatırım hakkında görüşler talep edilmektedir. ÇED sürecine dahil olan her kurum kendi mevzuatı çerçevesinde proje ile ilgili görüşünü bildirmektedir. Kurumların görüşlerinin alınması aşamasında, çevresel etkilerin daha detaylı bir şekilde belirlenebilmesi amacı ile ilave çalışmalar talep edilebilmektedir. Talep edilen bu çalışmalar ile projenin çevresel etkileri daha detaylı bir şekilde ortaya koyulmaktadır. ÇED sürecine dahil kurum ve kuruluşların bildirdikleri kurum görüşlerinde herhangi bir olumsuzluk olmaması durumunda, ÇED Yönetmeliği açısında yapılan değerlendirme olumlu olarak sonuçlandırılmaktadır.
TUSAY Mühendislik, yetkin kadrosu ile Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, Proje Tanıtım Dosyası, Çevre Danışmanlık Hizmeti başta olmak üzere, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca çıkarılan mevzuat kapsamında birçok konuda hizmet vermektedir. Çevre Kanunu ve bağlı mevzuatları uyarınca aklınıza takılan her şey için bizi arayabilirsiniz. Diğer iletişim kanallarımız için tıklayınız. |
lisanssız elektrik üretimi, ÇED Raporu, ÇED Gerekli Değildir, Proje Tanıtım Dosyası, ÇED Olumlu, Ekolojik Değerlendirme Raporu, lisanssız elektrik üretimi