Galvaniz Kaplama – Proje Tanıtım Dosyası – ÇED Gerekli Değildir Kararı
8 Ekim 2022ÇED Süreçlerinde Yatırılacak Harçlar Hakkında (2023 Yılı Harçları Ne Kadar Oldu?)
1 Aralık 2022Rüzgar Türbinleri Kurulumunda Yeni Dönem
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı dünya çapında her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor. İklim değişikliği etkilerinin azaltılmasına yönelik uygulanan tedbirlerin yanı sıra, ekonomik ve yaşamsal kaygılar nedeni ile de yenilebilir enerji kaynaklarının, fosil yakıtlı kaynaklara nazaran bir alternatif olarak görüldüğü çağımızda, olanaklar dahilinde, büyük-küçük bir çok yenilenebilir enerji kaynağı kurulup devreye alınıyor. Hatta geçmiş dönemlerde Avrupa ülkeleri tarafından kurulmuş olan düşük kapasiteli türbinler sökülerek yerlerine daha yüksek kapasiteli türbinlerin kurulum çalışmaları devam ediyor. Uzun yıllar boyunca hizmet etmiş olan düşük kapasiteli türbinler ise üretici firmaları tarafından yenilenerek satışa çıkarılıyor. Bu sayede, kullanım ömrü uzatılmış olan türbinler, atık olmaktan çıkıyor ve başka bir lokasyonda enerji üretimine kaldığı yerden devam ediyor.
Rüzgar Türbinleri Nasıl Kuruluyor?
Rüzgar türbinleri, temel olarak kule (gövde), kanatlar ve enerji üretimini sağlayan rotor kısmında oluşuyor. Ancak, her geçen gün daha yüksek kapasiteli türbinler inşa ediliyor ve bu türbinlerin kurulumunda gerek lojistik gerekse inşaat süreçleri zorlaşıyor. Özellikle, ulaşılması zor olan bölgelere türbin parçalarının nakliyesi kimi zaman içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Türbinlerin nakliyesi sırasında yeni yolların açılması, alternatif güzergahların belirlenmesi haftalar hatta aylar alıyor.
çed raporu, çed gerekli değildir, proje tanıtım dosyası
Kurulum aşamasında öncelikle yerel mevzuatlar kapsamında gerekli izinlerin alınmasının akabinde, türbinlerin kurulacağı noktalarda gerekli hazırlık çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar içerisinde, türbinlerin sevkiyatı sırasında kullanılacak yollardan, türbinin kurulacağı noktada yapılan inşaat işlemlerine kadar çok detaylı işlemler bulunuyor. Rüzgar türbinlerinin kurulumu için gerekli izin ve hazırlık çalışmalarının tamamlanmasının akabinde sevkiyat işlemlerine başlanıyor.
çed raporu, çed gerekli değildir, proje tanıtım dosyası
“Ülkemizde, rüzgar türbinlerinin kurulumu için gerekli lisans ve/veya bağlantı anlaşmalarının dışında, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin yürütülmesi ve olumlu olarak sürecin sonlandırılması gerekiyor. Bu süreç, kurulacak olan santralin, çevresel etkilerinin değerlendirildiği, olası olumsuz çevresel etkilerin ortadan kaldırılması ve/veya en az seviyeye indirilmesi için alınacak önlemlerin belirlendiği, bir çok paydaşı içerisinde barındıran bir sürecinin tamamını kapsamaktadır.”
çed raporu
Türbinleri Lojistik Zorlukları
Sevkiyat işlemleri oldukça iyi planlanması gerektiren, hem zamansal seçimlerin hem de güzergah seçimlerinin büyük önem arz ettiği ve çoğumuzun karmaşık olarak nitelendirebileceği bir dizi süreci içermektedir. Rüzgar türbinlerinin aksamları, kapasitesine göre farklı boyutlarda olmakla birlikte, oldukça büyük boyutlarda olan parçalardır. Bu sebeple, özel lojistik hizmeti gerektiren parçalardır. Bu parçaların sevkiyatı sırasında kullanılacak olan yollar belirli bir noktaya kadar ana arterler üzerinden sağlanabilse de, çoğunlukla yeni yolların açılması gerektiren kırsal bölümlerde zahmetli olmaktadır. Bu zahmetin yanı sıra ortaya çıkan devasa maliyetler de lojistik işini bambaşka bir boyuta taşımaktadır.
çed raporu, çed gerekli değildir, proje tanıtım dosyası
Bu zorluklar ve yüksek maliyetlerin önüne geçebilmek adına, Modvion ve dünyanın en büyük bağımsız yenilenebilir enerji şirketi RES arasında bir işbirliği yapılıyor. Bu anlaşma ile, Modvion, çelik kuleler yerine modüler ahşap kuleler inşa edecek ve RES bu lamine ahşap kuleleri tanıtarak yaygınlaşmasını sağlayacak.
çed raporu, çed gerekli değildir, proje tanıtım dosyası
Bu anlaşma ile 2026 yılından itibaren 10 yıllık süre ile 20 adet lamine modüler ahşap kulenin tedarik edilmesi hedefleniyor. Bu sayede, daha küçük parçaların birleştirilmesini temel alan ve lojistik anlamında büyük kolaylıklar getiren bir sistemin oluşturulması sağlanacaktır.
çed raporu, çed gerekli değildir, proje tanıtım dosyası
Nordics’teki RES CEO’su Matilda Afzelius: “Maliyet açısından en verimli rüzgar enerjisini üretmek için daha uzun türbinler inşa etmemiz gerekiyor. İşte bu noktada Modvion’un çözümü çok ilginç hale geliyor. 290 metre yükseklikte daha güçlü rüzgarlara ulaşarak emisyonları azaltabilmek, bir an önce projelerimize dahil etmek istediğimiz bir teklif.”
çed raporu, çed gerekli değildir, proje tanıtım dosyası
Bu ahşap kulelerin, yangınlardan etkilenme potansiyelinin yüksek olması, endişeleri de beraberinde getiriyor. Ancak Modvion, üretilecek ahşap kulelerin, nem geçirmeyen dayanıklı bir boya katmanı ile boyanarak kullanım ömrünün 25 ila 30 yıl arasında olacağını ifade ediyor. Bu kullanım ömrü, Rüzgar Türbinlerinin mekanik parçalarının kullanım ömründen daha fazla gibi görünüyor.
Rüzgar Enerji Santrali ve Güneş Enerji Santrali ÇED süreçlerinin yürütülmesi kapsamında TUSAY Mühendislik, iletişim kanallarımız için tıklayınız. |