Su Verimliliği Sistemi

Günümüzde, su kaynaklarının azalması, temiz suya ulaşımın zorlaşması büyük bir önem kazanmıştır. Bu durumda, gerek endüstri faaliyetleri, gerekse tarımsal faaliyetlerde verimliliğin azalmasına bağlı olarak üretim metotlarının değiştirilmesini gündeme getirmiştir. Tarımsal faaliyetlerde susuz tarım uygulamaları, endüstriyel faaliyetlerde daha az su ile daha yüksek verim arayışlarını beraberinde getirmiştir.

Aynı şekilde şehir idarelerinin de en büyük sorunlarının birisi haline gelen temiz suya ulaşım ve temiz suyu ulaştırma kapsamında çeşitli uygulamaların devreye alınması gündeme gelmiştir. İdareler, temiz su elde etmek için kaynak arayışlarını hızlandırmış, bu kapsamda şehre daha uzak noktalardan su getirebilmek için yeni isale hatları planlamışlardır. Ancak, elde edilen temiz suyun, son kullanıcıya ulaştırılması aşamasında şehir için hatların da düzenli olarak izlenmesi, kayıp ve kaçakların önüne geçilmesi de büyük kayıpların önüne geçmek için atılacak adımlardan birisidir.

Hem sektörel hem de bireysel olarak temiz suya ulaşımın gün geçtikçe zorlaştığı günümüzde, su verimliliği sistemi önem kazanmaya devam etmektedir. Kişisel olarak su kullanımının azaltılması, suyun verimli kullanılması konusunda önlemler almak bizim için ne kadar önemli ise daha büyük su ihtiyacının olduğu endüstriyel üretimlerde su kullanımlarının azaltılması da endüstri için bir o kadar önemlidir. Bu kapsamda T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürütücüsü olduğu, Su Verimliliği Yönetmeliği 27.12.2024 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanmıştır.

Su Verimliliği Sistemi Nedir?

Yönetmelikte bahsedilen tanıma göre; Su Verimliliği: Bir ürünün veya hizmetin üretiminde en az miktarda su kullanımını ya da aynı miktarda su ile daha fazla ürünün veya hizmetin üretilmesi prensibi ile her türlü su kaynağının azami fayda elde edecek şekilde kullanımını ifade etmektedir. Su Verimliliği Sistemi ise azami fayda elde edebilecek kullanımın planlanması, uygulanması ve izleme süreçlerinin belirlenmesini içermektedir.

Temel olarak su verimliliği sistemi, ürün veya hizmetin üretilmesi sırasında su kullanımının en az seviyeye indirgenmesi, uygulanabilir bir metot oluşturulamadığı durumlarda aynı miktarda su kullanılarak daha fazla ürün veya hizmet üretilmesini planlayan, uygulanması konusunda yol gösteren ve uygulamanın izlenebilirliğini kolaylaştıran sistemdir. Bu sistem, TS ISO 46001 Su Yönetim Sistemi ile entegre olarak kurulan bir yönetim sistemi olmakla birlikte denetim mekanizması hem T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı hem de TSE’dir.


Su Verimliliği Sistemini Kurmak Zorunlu Mu?

Su Verimliliği Yönetmeliği’nin Ek-1 listesinde yer alan işletmeler, belirtilen süreler içerisinde Su Verimliliği Sistemi kurmakla yükümlüdür. Yükümlü olan işletmeler için su verimliliği sistemi kurmak için son tarih aşağıdaki tabloda verilmiştir.

1. Kentsel Su Verimliliği
Yerel Yönetimler Sistem Kurulumu İçin Son Tarih (27.12.2024 tarihi itibarıyla)
1. GRUP Büyükşehir Belediyeleri ve Büyükşehir Belediyeleri Su Kanalizasyon İdareleri 18 ay
2. GRUP Büyükşehir Dışındaki İl Belediyeleri 21 ay
3. GRUP Büyükşehir Dışındaki 50.000 Üzeri Nüfusa Sahip İlçe Belediyeleri 24 ay

Bina ve YerleşkelerSistem Kurulumu İçin Son Tarih (27.12.2024 tarihi itibarıyla)
– Kamu kurum ve kuruluşları (Eğitim kurumları, yurtlar ve sağlık kuruluşları hariç olmak üzere)
– Havalimanları
– Alışveriş Merkezleri
– İş Merkezi ve Ticari Plazalar (1000 m2‘den büyük parsel alanına sahip olanlar)
– Eğitim Kurumları ve Yurtlar (400 ve üzeri öğrencisi bulunanlar)
– Sağlık Kuruluşları (100 ve üzeri yatak kapasitesi bulunanlar)
– Konaklamalı Turizm İşletmeleri (100 ve üzeri odası bulunanlar)
Tren ve Otobüs Terminalleri (İllerde bulunanlar)
21 ay

2. Endüstriyel Su Verimliliği
Endüstriyel TesislerSistem Kurulumu İçin Son Tarih (27.12.2024 tarihi itibarıyla)
– Ek-2’de yer alan NACE Kodları kapsamında faaliyetler (50 ve üzeri çalışanı bulunanlar)
– Organize Sanayi Bölgeleri
– Serbest Bölgeler
– Endüstri Bölgeleri
18 ay
3. Tarımsal Su Verimliliği
Sulama TesisleriSistem Kurulumu İçin Son Tarih (27.12.2024 tarihi itibarıyla)
500 ha ve üzeri alan sahip olan
– DSİ tarafından işletilen sulamalar
-Sulama birlikleri
– Sulama kooperatifleri
– Belediye işletmeleri
– TİGEM işletmeleri
– İl Özel İdaresi sorumluluğundaki sulamalar
– Tüzel kişiliğe sahip diğer sulamalar
21 ay

Su Verimliliği Belgesi

Su Verimliliği Yönetmeliği içerisinde 3 farklı su verimliliği belgesi için kriterler ve zorunluluklar belirtilmiştir. Bu belgeler;

Her bir belgelendirme için farklı değerlendirme kriterleri de yine yönetmelik eklerinde belirtilmiştir. Değerlendirme kriterleri ve başvurulara ilişkin bilgilendirme notlarımız, blog sayfamızda kademeli olarak yayımlanacaktır.

Yönetmeliği yayım tarihi olan 27.12.2024 tarihinden sonra açılacak Ek-1 listesinde yer alan işletmeler, açıldığı tarihten itibaren yukarıdaki tabloda verilen süreler içerisinde su verimliliği sistemi kurmakla yükümlüdür. Bunun yanı sıra, su verimliliği sistemi kurmak ile yükümlü olmayan su kullanıcıları, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talep ettiği su kullanım verilerini Bakanlığın belirlediği yöntem ve formata uygun olarak bildirmekle yükümlüdür.

TUSAY Mühendislik, yetkin kadrosu ile Su Verimliliği Sistemi konusunda hizmet vermektedir.