GES Faaliyetleri Değerlendirme Raporu
Ülkemizde son yıllarda gerek lisanslı, lisanssız gerekse de yardımcı kaynak GES olmak üzere Güneş Enerji Santralleri yatırımları önemli düzeyde artış göstermektedir. Güneş Enerji Santrallerinin hayata geçirilmesi aşamasında önemli kriterler bulunmaktadır. Bunların en başında yer seçimi, güneşlenme süresi, eğim ve yön gibi unsurlar yer almaktadır.
Belirtilen kriterler sonrasında yer seçimi gerçekleştirilen; Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında Çağrı Mektubu alan güneş enerji santralleri Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği Madde 17/1 Bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu sahipleri söz konusu sürenin ilk otuz günü içerisinde "(Değişik ibare:RG-2/3/2023-32120) 29/7/2022 tarihli ve 31907 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamındaki belgenin alınması için ilgili idareye başvuru yapar hükmü gereğince, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği kapsamında Önlisans/ Lisans Tadil kararı alan Güneş Enerji Santralleri Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği Madde 17/2 a) (Değişik:RG-23/8/2019-30867) Rüzgâr, güneş, hidrolik, jeotermal, biyokütle veya yerli madenlere dayalı üretim tesisleri için Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında gerekli olan kararın alınması amacıyla doksan gün içerisinde, ilgili kuruma başvurmak zorundadır.” hükmü gereğince ÇED Yönetmeliği kapsamında ilgili başvuruları yapmakla yükümlüdür.
Planlanan Güneş Enerji Santralleri Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği
Ek-1 Listesi 43- Proje alanı 20 hektar ve üzerinde veya kurulu gücü 10 MWm ve üzerinde olan güneş enerji santralleri
Ek-2 Listesi 41-Proje alanı 2 hektar ve üzerinde veya kurulu gücü 1 MWm ve üzerinde olan güneş enerji santralleri (çatı ve cephe sistemleri hariç) kapsamlarında değerlendirilerek ÇED Olumlu / ÇED Gerekli Değildir kararlarını almak ile yükümlüdür.
Ayrıca bu sınır değerlerin altında kalan GES faaliyetleri için ÇED Yönetmeliği kapsamında muafiyet kararı alınması gerekmektedir.
ÇED Yönetmeliği hükümlerine göre yapılacak olan başvurularda, faaliyetin lisanslı veya lisanssız olması bir etken değildir. Sadece faaliyetin kapasitesi değerlendirmeye esas kriterdir. Ancak, lisanslı tesisler ile lisanssız tesislerde ÇED sürecinin başlatılması gereken süreler farklılı göstermektedir. Ayrıca başvuru dokumanları arasında lisanssız tesisler için Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu, lisanslı tesisler için ise Önlisans Belgesi olması gereklidir.
Güneş Enerji Santrali yatırımı ÇED Yönetmeliği kapsamında yer alması durumunda;
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ya da Bölge Müdürlüğü görüşlerine göre ÇED Süreci içerisinde, muafiyet kararı bulunan Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımları ise imar planı çalışmaları sırasında yine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü / Bölge Müdürlüğü görüşlerine bağlı olarak GES Faaliyetleri Değerlendirme Raporu hazırlatılması ve kurumdan onay alınması gerekmektedir.
Güneş Enerji Santrali (GES) Faaliyetleri Değerlendirme Raporu kapsamında yapılacak çalışmalar Doğa Koruma ve Mili Parklar Genel Müdürlüğü’nce belirlenen formatlar ile belirlenmektedir.
GES Faaliyetleri Değerlendirme Rapor Formatı
GES Faaliyetleri Değerlendirme Raporunun hazırlanması sırasında önemli olan nokta güneş enerjisi faaliyetinin yer alacağı alandır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü gibi kurumlarca ilan edilen koruma alanları Milli Parklar, Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları, Sulak Alanlar, Ulusal ve Uluslararası Önem Haiz Sulak Alanlar, Ramsar Alanları, Sulak Alan Tampon Bölgesi, Tescil Alanı gibi sınırlar içerisinde kalan yatırımlar için Korunan Alanlarda Güneş Enerji Santrali (GES) Faaliyetleri Değerlendirme Raporu hazırlatılması gerekmektedir.
1. Adım
Proje alanı ve etki alanı üzerinde kapsamlı bir arazi çalışması yapılarak fauna ve flora türlerinin belirlenmesi2. Adım
Proje alanı kuş göç yolları açısından kritik bölgeler üzerindeyse ornitoloji uzmanlığı bulunan kişi veya kişilerce özellikle ilkbahar/sonbahar göç dönemlerini içeren ornitolojik değerlendirme çalışması yapılması3. Adım
Endemik ve lokal endemik türler ile tehlike (VU, EN, CR) altındaki türlerin harita üzerinde koordinatlarıyla verilmesi4. Adım
Tespit edilen tür, habitat ve ekosistemler için risk etki tedbir matrisinin oluşturulması, inşaat ve işletme aşaması için ayrı ayrı yorumlanması5. Adım
Faaliyet alanı yakınında koruma statüsü olan alanlar varsa mesafelerin harita üzerinde gösterilmesi, hususlarının yer alması istenmektedir.
TUSAY Mühendislik, yetkin kadrosu ile Proje Tanıtım Dosyası, ÇED Raporu konusunda hizmet vermektedir. ÇED Raporunu kim hazırlar? ÇED Kapsamdışı Nedir? gibi daha fazla sorularınız olması durumunda bizi arayabilirsiniz. Diğer iletişim kanallarımız için tıklayınız. |
---|