ÇED Süreci – İdari Yaptırım İle Karşılaşmamak İçin Neler Yapılmalı?
22 Mayıs 2023Çevre İzin Belgesi Nedir?
28 Ekim 2023GFB (Geçici Faaliyet Belgesi) Nedir?
Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’ne tabi olan işletmelerin, işletmeye geçmeden önce alması zaruri olan bir çeşit ön izin belgesidir. İşletmeler, üretim için gerekli makine ve ekipmanların kurulmasından sonra Geçici Faaliyet Belgesi almak için, faaliyet kategorilerine göre tesisin mukim oldukları şehrin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ya da doğrudan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapmak zorundadır.
Hangi İşletmeler Geçici Faaliyet Belgesini Almak Zorundadır?
Yazımızın yayımlandığı tarih itibariyle, 10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’nin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler geçici faaliyet belgesini almak zorundadır. Yönetmeliği Ek-1 listesine tabi olan işletmeler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurularını yaparlar. Yönetmeliğin Ek-2 listesine tabi olan işletmeler ise işletmenin mukim olduğu ilin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvuru yaparlar. Başvurular, işletmelerin bünyelerinde kurmuş oldukları Çevre Yönetim Birimi ya da anlaşmış oldukları Çevre Danışmanlık Firmaları aracılığı gerçekleştirilir.
Yönetmeliğin ek listelerine tabi olan işletmeler, bünyelerinde Çevre Yönetim Birimi Kurmak ya da Çevre Danışmanlık Firması ile sözleşme imzalayarak hizmet almak zorundadırlar. Alınan danışmanlık hizmeti kapsamında, işletmeye bir Çevre Mühendisi ataması yapılarak, işletmenin yapması gereken başvurular, Çevre Mühendisi tarafından yapılmaktadır.
Geçici Faaliyet Belgesinin Başvurusu Nasıl Yapılır?
Geçici Faaliyet Belgesinin başvuru yapılması için öncelikle işletmenin çalışabilir durumda, makine ve ekipmanlarının kurulu durumda olması gerekmektedir. Ayrıca işletmenin sağlayacağı fiziksel şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar işletmelerin geneli için ortak olan fiziksel şartlar ile işletmenin faaliyet konusuna göre farklılık gösteren şartlardır. Fiziksel şartlar, işletmenin faaliyetlerinden kaynaklı katı ve sıvı atıkların mevzuata uygun şekilde etkin yönetilecek biçimde atık depolama alanlarının yapılması, kanalizasyon sistemine ya da doğrudan alıcı ortama deşarj var ise bu kapsamda gerekli izinlerin alınması (Kanal Bağlantı Ruhsatı, Kanal Bağlantı Durum Belgesi, Kanal Bağlantı İzni vb.), arıtma sistemlerinin kurulması gibi bir dizi temel şartı içermektedir.
İşletmeden kaynaklı çevresel etkilerin minimize edilmesi (mevzuat kapsamında belirlenen sınır değerlerin sağlanması) ve bu kapsamda yapılan çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından doğrulanması (resmi makamlardan gerekli izin ve onayların alınması) ile geçici faaliyet belgesinin başvuru için gerekli dokümanlar online sistem üzerinden yüklenerek başvuru gerçekleştirilir.
Başvuru Sırasında Harç Ödemesi Ne Kadar?
Geçici Faaliyet Belgesinin alınması için yapılacak olan başvurularda harç ödemesi yapılmaktadır. Yapılacak olan ödemeler, başvuru sırasında online sistem üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen referans numarası ile Halk Bankası şubelerine yatırılmaktadır. Yatırılacak olan harç ücreti, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından yayımlanan Birim Fiyat Cetvelinde yayımlanmakta olup, işletmenin kapsamına göre yatırılacak olan harç miktarları değişiklik göstermektedir.
Geçici Faaliyet Belgesinin Süresi Var mı?
Geçici Faaliyet Belgesinin alındığı tarihten itibaren 1 (bir) yıl süre ile geçerlidir. Ancak, Geçici Faaliyet Belgesinin alınmasından sonra, 180 takvim günü içerisinde Çevre İzin ve Lisans başvuru yapılması gerekmektedir. İşletmeler, bu süre içerisinde Çevre İzin ve Lisans başvurusu yapmazlar ise geçici faaliyet belgesinin süresi bitimine kadar geçerli olur ve işletme faaliyetine devam eder. Ancak, sürenin bitmesinden sonra işletme tekrar başvuru yapmak ve belgesini almak zorundadır. Belgenin süresi bitiminde tekrar başvuru yapmayan ve belgesini almayan işletmelerin faaliyetine devam etmesi idari yaptırım gerektirir ve işletmenin faaliyetine son verilir. Bu nedenle, belirlenen süreler dahilinde başvuruların yapılması önem arz etmektedir.
Geçici faaliyet belgesinin alınmasından sonra 180 takvim günü içerisinde Çevre İzin ve Lisans Belgesi başvurusu yapmayan işletmelerin, geçici faaliyet belgelerini yenilemeleri aşamasında yatırılacak olan harç cezalı olarak alınmaktadır.
TUSAY Mühendislik, yetkin kadrosu ile Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, Proje Tanıtım Dosyası, Çevre Danışmanlık Hizmeti başta olmak üzere, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca çıkarılan mevzuat kapsamında birçok konuda hizmet vermektedir. Çevre Kanunu ve bağlı mevzuatları uyarınca aklınıza takılan her şey için bizi arayabilirsiniz. Diğer iletişim kanallarımız için tıklayınız. Çevre mevzuatı ve uygulamalarına ilişkin güncel bilgilerin paylaşıldığı linkedin hesabımız. |
çevre izni, çevre izin belgesi, çevre danışmanlık, çevre danışmanlık firmaları, ankara çevre danışmanlık firmaları, kanal bağlantı ruhsatı, kanal bağlantı izin belgesi