Proje Tanıtım Dosyası Nedir?
25 Temmuz 2022ÇED Kapsamdışı Nedir? Ön ÇED Ne Demek?
25 Temmuz 2022Ankaragücü’nün Çevre Dostu Forması
Başkent Ankara’nın takımı, MKE Ankaragücü geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen formayı giymek için gün sayıyor. Ankaragücü’nün Çevre Dostu Forması, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlandı.
Çeşitli platformlarda tanıtımı yapılan Ankaragücü’nün Çevre Dostu Forması, kamu kurum ve kuruşları, STK’lar ve taraflardan tam not aldı. Çevre dostu forma üzerinde ise “EKO İklim Zirvesi” logosu bulunuyor. Bunun yanı sıra, yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek ve fosil yakıtlardan uzaklaşmayı temsilen güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi temalarını içeren forma, Ankaragücü Store sayfasında satışa sunuldu.
MKE Ankaragücü Kulübü Başkan Vekili Zeynep Karamancı, yaptığı açıklamada;
“Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması gereğince Türkiye, 2050 yılına kadar 60 milyar avro ‘karbon vergisi’ yüküyle karşı karşıya kalabilir. Zirvede iklim değişikliği konusunun ekonomik boyutu da katılımcılarla detaylı olarak paylaşıldı. Biz de Ankara’nın en büyük sivil toplum kuruluşu olarak ülkemizde bu konuda farkındalık sağlamayı amaçlıyoruz. Futbolun sadece sportif bir faaliyet olarak kalmasını istemiyoruz. Ankaragücü gibi büyük bir markayla geniş kitlelere çok hızlı ulaşabileceğimizin farkındayız. Bu nedenle böyle bir proje geliştirdik. Taraftarlarımızın formalarımıza taleplerinin fazla olacağını düşünüyorum. Dünyanın dikkatini çeksinler. Hem doğayı hem Ankaragücü’nü savunsunlar.“
İklim değişikliği ve sürekli artan çevre sorunları ile ilgili olarak Ankara’dan dünyaya bir mesaj verdiklerini hatırlatan Karamancı, bu mesajların ve çalışmaların sadece forma ile kalmayacağını dile getirerek, sürdürülebilir bir çevre için projeler geliştirmek ve farkındalık yaratmak istediklerini aktardı.
Karmancı’nın yaptığı açıklamada ayrıca;
“Çok yakında Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biriyle iklim değişikliği sorunuyla birlikte mücadele etmek adına protokol imzalayacağız. Protokol metni hazır. İlerleyen günlerde bir basın toplantısı ile iş birliğini duyuracağız. Bu sezon sportif anlamda başarılı bir Ankaragücü’nün yanı sıra, özellikle ilkim değişikliği ile yeşil dönüşüm adına da farkındalık yaratıp, çözüm üreten bir Ankaragücü izletmek istiyoruz. Biz doğayı korudukça, doğa da bizi koruyacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Peki İklim Değişikliği Nedir?
WWF’in yayınladığı makaleye göre,
“Gezegenimizin atmosferi tıpkı bir sera gibi çalışır. Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının neredeyse yarıya yakını yeryüzünden yansır. Atmosferimiz, sera gazı olarak da nitelendirilen karbondioksit, metan, su buharı, ozon, azot oksit vb. gazlar sayesinde yeryüzünden yansıyan güneş ışınlarının bir kısmını tekrar yeryüzüne gönderir. Bir battaniye işlevi gören sera gazları sayesinde yeryüzündeki ortalama sıcaklık, insanlar, hayvanlar ve bitkilerin hayatını sürdürmesine imkân verecek bir ısı düzeyini, 15°C’yi yakalar. Sera gazları olmasaydı, yeryüzünün ortalama sıcaklığı -18°C civarında olurdu. Sera gazlarının bu doğal etkisi “sera gazı etkisi” olarak adlandırılır.”
Atmosferdeki sera gazlarının oranı, 1750’li yıllarda başlayan sanayi devrimi sonrasında artmaya başlamış, karbondioksit oranı %40’lık bir artış göstererek 280 ppm’den 394 ppm’e ulaşmıştır. Hükümtlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre karbondioksit oranındaki artış öncelikle fosil yakıt kullanımından kaynaklanıyor. Kayda değer ikinci etken, başta ormansızlaşma olmak üzere arazi kullanımındaki değişimdir.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, insan faaliyetlerinin atmosferde yarattığı etkinin sonucunda küresel ortalama sıcaklıklarda artış yaşandığını ortaya koymuştur.”
İklim Değişikliğine Yol Açan Etkenler
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, küresel iklim değişikliğinin ana nedeninin sera gazı emisyonlarında insan faaliyetleri sonucunda gözlenen artış olduğunu ortaya koydu.
Başta kömür olmak üzere fosil yakıtların yakılması, atmosferdeki karbondioksit oranının artmasındaki ana sorumludur. IPCC’ye göre 2004 yılındaki insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının %56’sı fosil yakıt kullanımında ortaya çıkan karbondioksite aittir. Ormansızlaşma da %17’lik bir paya sahiptir .
Fosil yakıtlar arasında ana sorumlu olarak “kömür” karşımıza çıkar. Küresel ölçekte birincil enerji talebinin %27’si kömürden sağlanırken, enerji kaynaklı sera gazı emisyonlarının %43’ü kömür kaynaklıdır. Kömürü %36 ile petrol, %20 ile doğalgaz takip eder . Kömür, üretilen bir birim enerji başına doğalgazın 1,7 katı CO2’yi atmosfere salar.
Ankaragücü İklim Değişikliğine Dikkat Çekmek İstiyor
Ankaragücü’nün Çevre Dostu Forması ile küresel iklim değişikliği ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden birisi olan biyolojik çeşitlilikte meydan gelen kaybın azaltılmasına yönelik başlattığı çalışmada, hemen herkesten olumlu görüşler almaya başladı ve devamında daha güzel işler ortaya koymayı amaçlıyor. Ankaragücü’nün Çevre Dostu Forması, sadece Ankaragücü’nün Çevre Dostu Forması olarak anılmaktan fazlasını barındırıyor. Ankaragücü’nün Çevre Dostu Forması, geleceğe yeşil ışık yakmak için tüm camiaya farkındalık oluşturuyor.
Bizler, TUSAY Mühendislik olarak, bu harekete gönülden desteklerimizi sunmaktayız. Bütün alanlarda, yenilebilir enerjinin, sürdürülebilir bir çevrenin, doğal hayatın korunması ve biyolojik çeşitlilik üzerinde oluşan tahribatın tedavi edilmesi konularında azami özen göstermekte ve bu minvalde çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
Ankara doğumlu olan TUSAY Mühendislik, Ankaragücü’ne yeni sezonda başarılar diler. TUSAY Mühendislik, iletişim kanallarımız için tıklayınız. |