ÇED Gerekli Değildir Kararı Nedir?
31 Temmuz 2022Galvaniz Kaplama – Proje Tanıtım Dosyası – ÇED Gerekli Değildir Kararı
8 Ekim 2022Çevre Danışmanlık Hizmeti Almam Zorunlu Mu?
Çevre Danışmanlık Hizmeti, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’nin Ek-1 ve/veya Ek-2 listelerinde yer alan işletmelerin, almasının yasal zorunluluk olduğunu bir hizmettir. TUSAY olarak bu hizmet kapsamında, işletmenizin Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ile çevre mevzuatı kapsamında yerine getirmekle yükümlü olduğu iş ve işlemleri sizin adınıza gerçekleştirmekteyiz.
Hizmetimizin kapsamı, işletmenizin faaliyet konusu ve kapasitesi göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Yönetmeliğin ek listelerinde belirtilen faaliyet konusu ve kapasite bilgisine göre kapsam belirlenmektedir. Yönetmeliğin ek listeleri arasındaki temel farklardan birincisi çevreye olan kirletici olan veya çevreye kirletici etkisi yüksek olan kriterdir. İkinci olarak faaliyetin kapasitesi ek listelerdeki konumunu belirlemeye yardımcı olur. Ancak faaliyetin konusundan ziyade üretim yöntemi bu aşamada daha önemlidir. Son olarak faaliyetin konusu (üretilen ürün, kullanılan hammadde vb.) yönetmeliğin hangi ek listesinde olduğunu belirlemede ana unsurdur.
Çevre Danışmanlık hizmetinde faaliyet alanında gerçekleştirilecek minimum çalışma süreleri yönetmelikte belirtilmektedir. Bu süreler;
- Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için çevre mühendisi tarafından ayda en az iki kez
- Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için ise çevre mühendisi tarafından ayda en az bir kez
Yönetmeliğin eklerinde, faaliyet konuları ve kapasite bilgileri yer almaktadır. İşletmelerin yönetmelik özelinde değerlendirmesi, ek listeleri üzerinden gerçekleştirilmektedir. İşletme özelinde yapılan değerlendirmede, yönetmeliğin hem Ek-1 hem de Ek-2 listelerinde yer alması muhtemeldir.
Çevre Danışmanlık Hizmeti Neleri Kapsar?
Çevre Danışmanlık hizmeti kapsamında, işletme özelinde hizmet verecek olan çevre mühendisi veya çevre görevlisi, yukarıda belirtilen sürelerde işletme bünyesinde yerinde çalışmalarını gerçekleştirir. Gerçekleştirilen çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirlediği format doğrultusunda rapor haline getirir ve bir nüshasını tesis sınırları içerisinde hazırlayacağı çevre dosyası içerisinde saklar. Çevre danışmanlık hizmeti kapsamında çevre mühendisi veya çevre görevlisi;
- Yılda en az bir kere, işletme özelinde iç tetkik gerçekleştirir ve raporlandırır. İç Tetkik Raporu, tesisin çevre mevzuatı kapsamında yapılan bütün çalışmalarını içeren bir rapordur.
- Tesiste çalışan personellere, çevre mevzuatı, atık yönetimi vb. konularda yılda bir kereden az olmamak üzere çevre eğitimi verilir.
- İşletme bünyesinde açığa çıkan atıkların lisanslı firmalara gönderilmesini sağlar.
- Atık beyanlarının yapılması, endüstriyel atık yönetim planının oluşturulması çevre danışmanlık hizmeti kapsamında değerlendirilir.
İç tetkik yapılması ve bu çalışmanın bir rapor ile ortaya konulması, danışmanlık hizmeti verilen firmada bulunan fiziki eksikliklerin belirlenmesi ve kademeli olarak hangi aksiyonlarının alınması gerektiğinin tesis yetkilileri tarafından bilinmesi açısından önemlidir. Zira işletmeler, genellikle kendi tesislerinde atık oluşmadığını ve doğaya aslında hiçbir surette zararlarının olmadığını düşünmektedirler. İç tetkik raporu ile durumun bu şekilde olmadığı ve sanılanın aksine bir şekilde gerçekleştiğini görmektedirler.
İç tetkik raporu ile ortaya konulan fiziki ve doküman bazındaki eksikliklerin giderilmesi aşamalarında,
Sonuç olarak, çevre danışmanlık hizmeti alan işletmelerin yasal sorumlulukları, danışman firma tarafından yerine getirilmektedir. TUSAY, olarak yasal olarak yükümlülüklerinizin yerine getirilmesi kapsamında verilen çevre danışmanlık hizmetine ilave olarak;
- Hammadde ve yardımcı madde kullanımının etkin kullanımı
- Üretim atıklarının yeniden kullanımı
- Üretim atıklarının yan ürün olarak değerlendirilmesi
- Etkin kaynak kullanımı
- Atık Azaltımı
- Verimli üretim teknikleri
başlıkları içerisinde,
- Danışmanlık ve mühendislik hizmetleri
- Üretimde kullanılan makine ve ekipmanların iyileştirilmesi
- Verimli makine tasarımı ve üretimi konusunda hizmet vermekteyiz.
Sonuç olarak, eğer üretim gerçekleştirdiğiniz bir işletmeniz var ise öncelikli olarak Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’nin ek listelerinde bulunup bulunmadığınızı kontrol etmelisiniz. Eğer bu kontrolü sağlayamıyorsanız, bir danışmanlık firmasından bu konuda yardım alabilirsiniz. İşlemlerin resmi kanallar ile yürütülmesini istiyorsanız, bağlı bulunduğunuz ilin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvuru yaparak, işletmenizin yönetmelik hükümlerine tabi olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Dilekçe ile yapılacak olan başvurularda, işletmenizde gerçekleştirilen üretime ait üretim detaylarını, makine parkurunu var ise kapasite raporunu dilekçe ekinde vermeniz değerlendirmenin sağlıklı bir şekilde yapılmasına olanak sağlayacaktır. İşletmeniz yönetmelik hükümlerine tabi ise bir danışmanlık firmasından çevre danışmanlık hizmeti almanız zaruri olacaktır.
TUSAY Mühendislik, yetkin kadrosu ile Çevre Danışmanlık Hizmeti konusunda faaliyet göstermektedir. Çevre Danışmanlık Hizmeti Nedir? Çevre Danışmanlık Neleri Kapsar? gibi daha fazla sorularınız olması durumunda bizi arayabilirsiniz. Diğer iletişim kanallarımız için tıklayınız. |