Rüzgar Türbinleri Kurulumunda Yeni Dönem
28 Kasım 2022Enerji Yatırımlarında ÇED Süreçleri
3 Aralık 2022Proje İnceleme /ÇED Raporu Özel Format Bedeli Hakkında Açıklama
Bilindiği üzere ÇED Raporu / PTD hazırlanması işlemleri bir mevzuata bağlı olarak yürütülmekte ve mevzuatımız Resmi Gazete’de yayımlanmaktadır. Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu / Proje Tanıtım Dosyası süreçlerinin yürütülmesi ile ilgili mevzuatımız;
29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’dir.
ÇED süreçleri olarak adlandırdığımız ÇED Raporu / Proje Tanıtım Dosyası farklı meslek dallarının bir arada çalışması ile hazırlanmaktadır. Yani disiplinler arası bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sayede olası çevresel etkilerin insan, flora, fauna, toprak, yerüstü ve yeraltı suları vb. bileşenler üzerine etkileri tam anlamı ile ortaya konulmakta ve alınacak önlemler belirlenebilmektedir.
Bu aşamada blog sayfamızda detayları ile açıklanan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’nu Kim Hazırlar” konulu açıklamamızdan da kısaca bahsetmek gerekirse; ÇED Raporu / Proje Tanıtım Dosyası süreçlerinin yürütülmesi hakkındaki mevzuat;
29.11.2019 tarih ve 30963 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlik Belgesi Tebliği’dir.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, Proje Tanıtım Dosyası çalışmaları Yeterlik Belgesi Tebliği’nde belirtilen şartları yerine getiren tüzel kişiler tarafından gerçekleştirebilir.
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde yer alan Ek-1 ve Ek-2 listeleri üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucu planlanan proje kapsamında sürecin ÇED Raporu mu?, Proje Tanıtım Dosyası mı ? Olarak yürütüleceği belirlenmekte, buna bağlı olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Ek-3’te yer alan Çevresel Etki Değerlendirmesi Genel Formatı ve Ek-4’te yer alan Proje Tanıtım Dosyası Genel Formatı ilgili dosyalar hazırlanarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü / Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevrimiçi ÇED Yönetim Sistemi (e-ÇED,) sistemi üzerinden sunulmaktadır.
Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğindeki kapsamı belirlendikten sonra;
Çevresel Etüt Çalışmaları,
Proje Tanıtım Dosyası / Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyasının Hazırlanması
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü / Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulması işlemleri takip edilir.
Özellikle Proje Tanıtım Dosyalarının sunumundan önce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı döner sermaye işletmesi hesabına Proje İnceleme Bedeli’nin, yatırımcı firma tarafından yatırılması gerekmektedir.
Bu yazımızda Proje Tanıtım Dosyasından bahsetmemizin sebebi, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Ek-1 Listesinde kalan projeler için yatırılacak ÇED Raporu Özel Format Bedelinin Halkın Katılımı Toplantısı’ndan sonra ve komisyon üyesi kurumlardan gelen görüşlerin uygunluğuna bağlı olarak yatırılacak olması ve bu aşamaya ortalama 30 ila 35 gün içerisinde gelinmesidir. Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Ek-1 Listesinde Ek-1 Listesinde yer alan bir projenin çevresel etüt çalışması, ÇED başvuru dosyasının hazırlanması ve sunumu, ÇED Başvuru Dosyası formatının uygunluk kontrolünün yapılması, Halkın Katılımı Toplantısı tarihinin belirlenmesi ki, bu aşamada yerel ve ulusal düzeyde yayımlanan gazetede verilecek ilanın en az 10 gün yayımlatılması gerekmesi, Halkın Katılımı Toplantısının gerçekleştirilmesi, komisyon üyesi kurumların görüşlerinin temini gibi işlemler yürütülmekte ve bundan sonra Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu Özel Format Bedeli yatırılması aşamasına geçilmektedir.
Proje İnceleme Bedeli, planlanan projenin yatırım maliyetine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Burada önemli olan nokta özellikle kapasite artışı projelerinde yatırım maliyeti sadece kapasite artışına esas kısmı kapsayacak şekilde belirlenmektedir.
Proje İnceleme / Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu Özel Format Bedeli, her yılın ilk gününde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın internet sayfasından duyurulmakta ve bir sonraki yıl ortalama olarak yeniden değerleme oranında artış göstermektedir.
2023 yılı için Proje İnceleme / Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu Özel Format Bedelleri aşağıda verilmiştir.
Proje Bedeli | Ödenecek Harç Tutarı (KDV Dahil) |
0 – 10 Milyon TL Arasındaki Projeler | 59.400,00 TL |
10 Milyon TL – 100 Milyon TL Arasındaki Projeler | 118.800,00 TL |
100 Milyon TL – 500 Milyon TL Arasındaki Projeler | 236.880,00 TL |
500 Milyon TL – 1 Milyar TL Arasındaki Projeler | 371.700,00 TL |
1 Milyar TL – 5 Milyar TL Arasındaki Projeler | 743.400,00 TL |
5 Milyar TL – 10 Milyar TL Arasındaki Projeler | 1.486.800,00 TL |
10 Milyar TL ve Üzeri | 2.973.600,00 TL |
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yatırılarak olan harçların tam listesi için aşağıda resme tıklayınız.
Bu sebeple söz konusu bedeller üzerinden inceleme bedelinin yatırılması için önümüzde yalnızca Aralık Ayı’nın kaldığından hareketle; yılsonuna kadar özellikle Proje Tanıtım Dosyasının hazırlanarak sunulması için, Çevresel Etüt Çalışmaları için gerekli olan minimum 5 günlük bildirim süresi ve dosya kapsamında ilgili değerlendirmelerin yapılması için gerekli olan zaman ve yılsonu yoğunluğu sebebi ile Çevrimiçi ÇED Yönetim Sistemi (e-ÇED)’nde sıkıntı olabileceği dikkate alınarak, projeler kapsamındaki planlamanın yatırımcı tarafından hızlı bir şekilde yapılması gerekmekte ve ÇED Yeterlik Sahibi Müşavir firmalar ile zaman kaybetmeden irtibata geçilmesi gerekmektedir.
TUSAY Mühendislik, yetkin kadrosu ile Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, Proje Tanıtım Dosyası, Çevre Danışmanlık Hizmeti başta olmak üzere, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca çıkarılan mevzuat kapsamında birçok konuda hizmet vermektedir. Çevre Kanunu ve bağlı mevzuatları uyarınca aklınıza takılan her şey için bizi arayabilirsiniz. Diğer iletişim kanallarımız için tıklayınız. |